PARASITS INTERNS

 

             

            Els paràsits interns estan constituïts per diversos grups: cucs o cucs rodons. Tenies o cucs plans, flagel·lats (Giardias i Tricomones), Cocidios. El tractament de cada un d'ells és diferent, però els productes que s'utilitzen en l'actualitat són eficaços contra plans i rodons, però no contra flagel·lats i cocidios, per la qual cosa la primera vegada que veiem un cadell li fem un coprológic directe que ens permet saber amb bastant fiabilitat si existeixen aquests paràsits per, si cal establir el tractament oportú. El no veure altres tipus de paràsits, no descarta que hi hagi (per descartar-caldria recollir excrements de 3 dies seguits i analitzar-les) ja que moltes vegades són alliberats en onades.

 

              D'entrada hem de considerar que tots els cadells estan parasitats. Això és per que, si una gossa té cucs i se li tracten, s'eliminen els paràsits, però algunes larves romanen enquistades en l'úter (matriu) fins que al cap d'uns dos anys es desactiven. Si abans d'aquests dos anys la gossa queda embarassada, els transmet als cadells aquestes larva de manera que ja neixen amb cucs. A més. La mare al netejar es torna a contagiar i encara que la desparasitem tornaran a quedar larves en el seu úter per dos anys mes. Per tot això, especialment en criadors, refugis i botigues, sempre hi ha femelles que estan eliminant paràsits que van contagiant als altres.

 

               Aquests cadells, que ja neixen parasitats, hauran de ser desparasitats a partir de les tres setmanes, però tot i que ho fem, continuaran tenint larves enquistades que s'aniran activant al llarg dels següents 8 o 10 mesos (segons l'espècie). Per mantenir-los el menys parasitats possible (que no desparasitats del tot), haurem tractar més sovint al principi (cada 2-3 setmanes) per anar espaianto  després fins que tinguin un any (en general recomanem un cop al mes fins als 6 mesos i cada dos mesos des dels 6 mesos fins a l'any). Després d'aquesta edat ja només es tractaran per a les possibles reinfestacions en funció de l'estil de vida que tinguin.

 

PARASITS EXTERNS

 

                 

 

Els paràsits externs són principalment les puces, les paparres, els àcars de les orelles, les cheilletielas i alguns altres paràsits de la pell. Molts d'aquests paràsits són constants en criaderos , botigues, etc pel que hauríem desparasitar al nostre gos immediatament al agafar-lo, és a dir abans de entrar-lo a casa, ja que alguns d'ells (com les puces) comencen a posar ous a casa nostra i encara que matem als adults de la pell, aniran naixent altres de nous al llarg dels propers mesos.

 

La majoria d'aquests paràsits moren en aplicar qualsevol insecticida, però recomanem utilitzar un (Frontline spray) que romangui actuant sobre el gos durant un mes. Aquest insecticida pot usar-se des dels dos dies de vida sense cap problema, però és una mica molest d'aplicar (a contrapèl per tot el cos) per la qual cosa aconsellem passar al mateix producte en pipetes quan l'animal tingui mes de tres mesos i tot mes de 1 kg. A partir d'aquest moment podem optar per:

 

 

1. utilitzar pipetes ( Vectra 3D o Frontline Tri-Act ) , però tenint en compte que les puces que l'animal agafi, pujaran al gos, li picaran i posaran alguns ous, i després moriran, però ja hauran posat alguns ous que naixeran en els propers mesos.

 

Aquestes pipetes aconsegueixen també que li piquin menys mosquits al gos, per la qual cosa es retarda una mica la inevitable primera picada d'un mosquit amb Leishmania.

 

 

2. utilitzar pipetes Vectra 3D o Frontline Tri-Act i més alguna de les diverses pastilles que evitin que els ous puguin néixer.

 

                    Program, que no maten les puces, però si se li donen al gos cap ou naixerà.

                    Comfortis, que maten tan ràpid a les puces que no els dóna temps a posar ous

                    Bravecto, que mata instantàniament a `puces i paparres i dura tres mesos

 

            Aquesta última opció és la millor i l'única valida quan ja tenim una invasió de puces o de paparres o bé quan el gos té algun tipus d'al·lèrgia (sobretot si és al·lèrgia a les puces).

 

 

            En qualsevol cas es pot potenciar l'efecte contra els "mosquits" de la Leishmania afegint un collaret (Seresto o Escalibur) per aconseguir també que li piquin encara menys mosquits al gos, i retardar així encara més la inevitable primera picada d'un mosquit amb Leishmania . Tots dos collarets es poden mullar i no perden eficàcia, però cal tenir en compte que no actuen a ple rendiment fins a una setmana després d'haver-los col·locat i que si rentem el gos amb sabó, eliminem la capa protectora de la seva pell i no torna a estar protegit fins que el collaret ha alliberat de nou el seu principi actiu i aquest s'ha escampada per la pell

 

 

  3 Una última opció més econòmica consistiria en donar-li només les pastilles (Program) per evitar una invasió i posar-li un collaret de paparres (Seresto o Scalibor) durant els mesos calorosos. Aquesta opció no evita que el gos tingui puces (viuran sobre el gos una o dues setmanes) però mai es produirà una invasió (no crien) i més estarà protegit contra les perilloses paparres i els "mosquits". Aquesta opció no és vàlida per a animals al·lèrgics a la picada de puça, ja que les constants picades de les puces produiran un empitjorament de l'al·lèrgia, ni per a aquells que necessitin banys freqüents